Ekologinen shampoo

Ympäristöystävällinen ekoshampoo

  

 

Alonia-ekoshampoo sopii hyvin käytettäväksi
myös kesämökeillä, veneilijöiden keskuudessa
ja luonnossa retkeillessä, jossa maaperään ei
suositella päästämään synteettisiä aineita. 

 

 

Ekologinen shampoo
Eli ekoshampoo on mahtava juttu, koska se on ympäristöystävällinen valinta joka kuuluu 2000-luvulle! Ekologinen shampoo on turvallinen, se suojelee meitä ihmisiä sekä meidän vesistöjä ja siellä eläviä eläinlajeja, koska se ei sisällä lainkaan myrkyllisiä ainesosia. Ympäristöystävällinen ekoshampoo käyttää ympäristöystävällisiä pakkauksia, kuten paperia, pahvia, uudelleentäytettäviä pulloja tai 100% kierrätettyjä materiaaleja. Ekoshampoon käyttö hiustenpesussa antaa tunteen, että se ei sotke luonnon omaa monimuotoisuutta kun pestään tuotteella, joka on sieltä lähtöisin. Lähes sadan vuoden ajan olemme pesseet synteettisillä aineilla hiuksiamme ja nyt on aika vaihtaa takaisin luonnolliseen tapaan.

 

 

"Katso syvälle luontoon, niin ymmärrät kaiken paremmin."

-Albert Einstein

 

 

Shampoon historia

Synteeettisen shampoon historia on tarina, joka ulottuu alle vuosisadan taakse, mutta hiustenpesun alkuperä on tuhansia vuosia vanha tai niin kauan kuin meillä on ollut hiuksia.

4000 eaa. | Kosmeettiset rutiinit ja hiusten hoitaminen syntyivät kylpylöistä, mutta ne olivat tarjolla vain yhteiskunnan ylimmille.

3000 eaa. | Eläinrasvoista valmistettiin saippuaa, joka keitettiin tuhkan kanssa ja säilytettiin savipurkeissa.

1500 eaa. | Egyptiläiset ihonhoitajat keräävät kasveja, kuten lootuksenkukkia eteerisiä öljyjä varten ja yhdistävät eläin- ja kasviöljyjä alkalisuoloihin, jolloin muodostuu saippuamainen materiaali ihon hoitoon ja pesuun.

Keskiaika| Euroopassa sielun puhtautta korostetaan ulkoisen puhtauden sijaan. Japanissa päivittäisestä kylpemisestä tulee yleinen tapa. Islannissa kuumien lähteiden vedellä lämmitetyt uima-altaat ovat suosittuja kokoontumispaikkoja lauantai-iltaisin.

800 jKr.| Syyrian Aleppossa saippua valmistetaan yhdistämällä oliiviöljyä, makeaa laakeriöljyä, vettä ja lipeää, sitten kuumennetaan, jätetään jäähtymään, leikataan ja annetaan vanheta seitsemän kuukautta.

1100 jkr. | Eurooppalaiset alkavat löytää tapoja luoda Aleppon saippuaa.

1500 jkr. | Englantilaiset kampaajat keittävät saippuapaloja vedessä ja lisäävät yrttejä antamaan hiuksille kiiltoa ja tuoksua. Shampoot edelleen ärsyttävät silmiä ja ne ovat epäkäytännöllisiä.

1800 jKr. | Intian varhaiset siirtomaakauppiaat löytävät hiusten ja vartalohieronnan, jota kutsutaan champoksi ja esittelevät "champingin" Eurooppaan - ja sanan "shampoo" alkuperän.

1927 |  Hans Schwarzkopf esittelee yhden maailman ensimmäisistä nestemäisistä shampoista ja käynnistää kansainvälisen kampaamoinstituutioiden imperiuminsa.

1930 | Ensimmäinen synteettisiä pinta-aktiivisia aineita sisältävä shampoo keksitään. Dr. John Breck keksi shampoon, joka on nykyisessä muodossaan.

Orgaaninen hiustenhoito

Orgaaninen hiustenhoito on hiusten hoitamista luonnon raaka-aineilla. Kun hiuksia hoidetaan yrteillä ja kasviöljyillä, hiuksista tulee parhaimmillaan kuohkeat ja taipuisat, eikä muotoilutuotteita välttämättä tarvita enää entisessä määrin. Orgaaninen hiustenhoito on hiustenhoitoa kokonaisvaltaisesti. Ekokampaamoissa hiuksia hoidettaessa otetaan huomioon erilaisten yrttien ja savien koko tuotantoketjun eettisyys ja sitä kautta taataan tuotteiden turvallisuus. Ekologinen kampaamopalvelu pitää sisällään esimerkiksi päänahan hieronnan orgaanisella, eli luonnosta peräsin olevalla öljyllä tai päänahan hoitonaamion hyvinkin orgaanisella savella. Orgaaninen hiustenhoito on luonnon ja ihmisen kunnioittamista.

Maaöljy kosmetiikassa

Maapallon orgaaninen öljy on syntynyt pitkän ajan saatossa esihistoriallisista kasveista ja meren eliöistä, jotka ovat hautautuneet sedimentin alle. Kuumuus ja paine on muuttanut jäännökset nestemäisiksi ja kaasumaisiksi hiilivedyiksi. Maaöljy eli raakaöljy on kasautunut huokoisiin kiviin ja onkaloihin, joista se voidaan pumpata. Fossiilinen maaöljy porataan maan kuoresta ja prosessoidaan lähinnä polttoaine valmisteeksi, mutta tuotannossa yli jääviä öljystä jalostettuja petrokemian aineita käytetään myös monien kosmetiikkatuotteiden raaka-aineena. Tätä ylijäävää petrokemian tuotetta on vaikea pitää puhtaana ja se usein sisältää myrkyllisiä yhdisteitä. Näitä ainesosia käytetään kosmetiikassa paljon, sillä ne ovat edullisia, hyvin säilyviä, hajuttomia ja värittömiä raaka-aineita.

Kaikkien tuntemaa vaseliinia (ja muita petrokemian tuotteita) valmistetaan raakaöljystä puhdistamalla. Usein puhdistus on perusteellinen, mutta vaseliiniin jää jäämiä raakaöljyn sisältämistä PAH aineista. PAH aineet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt ovat myrkyllisiä yhdisteitä. Monet PAH yhdisteet aiheuttavat syöpää ja mutaatioita. PAH aineet eivät ole biohajoavia. Niitä on todella vaikea poistaa maaperästä. Euroopan unioni vaatii vaseliinin läpinäkyvän tuotantoketjun, jotta voidaan todeta että se ei sisällä syöpää aiheuttavia karsinogeenejä. Tätä ei vaadita Amerikassa tai Aasiassa.

Löydät maaöljyä ja sen sivutuotteita synteettisistä shampoista ja hoitoaineista, ikääntymistä ehkäisevistä voiteista, vartaloemulsioista, ripsiväreistä, hajuvesistä, huulipunista, huulirasvoista, meikkivoiteista, hiusten suoristusvoiteista, luomiväreistä ja kynsilakoista. Valmistusaineluetteloissa maaöljystä ja vaseliinista käytetään muun muassa nimiä:

-Maaöljy

-Mineraaliöljy, Mineral oil

-Petrolatum, Petroleum

-Vaseliini/ Vaseline

-Parafiini/ Parafiiniöljy

-Paraffin/ Paraffin wax

-Petroleum jelly, White Soft Parafin

-Liquid Paraffinium

-Toluene

-Benzene

-Sodium benzoate

-Polyethylene glycol (PEG)

-Propylene glycol aka propanediol

-Phenoxyethanol

-Diethanolamine (DEA)

-Ethanolamine (MEA)

-Butanol tai kaikki missä esiintyy sana "butyl"

-Kaikki mikä alkaa sanalla "propyl"

-Parabeenit, Parabens

-Ftalaatit, Phthalates

-Parfum

-Fragrance


40 % kaikesta maailmassa käytetystä energiasta ja 95 % liikenteessä käytetystä energiasta tulee öljystä.

Luonnonkosmetiikkatuotteissa maaöljyn käyttö on kielletty.

Mikromuovit synteettisissä tuotteissa

Maaöljyä jalostettaessa jää yli raaka-ainetta, jota jatkojalostamalla saadaan mikromuoveja. Synteettisessä kosmetiikassa mikromuovit ovat usein juuri petrokemian raaka-aineita. Shampoissa ja hoitoaineissa mikromuoveja käytetään usein emulgointiaineina mm. vaahdon valmistukseen tai vain halpoina täyteaineina. Kuorinta-aineissa esiintyvät mikrohelmet siis eivät ole ainoat tietämämme mikromuovit kosmetiikassa. Mikromuovit on hyvin pieniä partikkeleita, jotka takertuvat hiuksen pintaan ja ihmiskehoon ja lopulta koko ekosysteemiin, lähtemättä sieltä koskaan pois.

Petrokemian teollisuus on vastuussa raportoiduista 18 prosentista teollisuuden hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisesti.

Ekologinen shampoo ja mikromuovittomuus

Ekologinen shampoo ja hoitoaine eivät sisällä lainkaan mikomuoveja, myös palmuöljyn saippuointi on eettisistä syistä kielletty (ellei palmu ole viljelty luonnonmukaisesti). Ekoshampoon tensidit eli pesevät (ja vaahdon tuovat) ainesosat saippuoidaan kasviöljyistä. Kasviöljyt on kevyempiä öljyjä kuin maaöljyn synteettiset vastaavat, jolloin hiusten jääminen ilmaviksi pesun ja hoidon jälkeen on mahdollista. Ekologinen shampoo ei sisällä synteettisiä ja haitallisia kemikaaleja, kuten sulfaatteja ja parabeeneja, joita tavallisesti löytyy kaupallisista shampoista.

 

Ekologinen shampoo on kaikin puolin paras valinta!

 

1. Euroopan kemikaalivirasto kieltää mikromuovien käytön huuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten esimerkiksi shampoissa ja hoitoaineissa. Niissä on käytetty pienempiä mikromuoveja, joita silmä ei erota. Tällaisia muoveja on käytetty esimerkiksi tekemään koostumuksesta maitomaisempi.

2. Tällaisten mikromuovien käytön kieltävä laki astui voimaan vuonna 2022. Kokonaan ne saataneen pois kosmetiikkamarkkinoilta siitä noin neljän vuoden kuluessa, kun siirtymäaika umpeutuu eli 2026.

3. Mikromuovien käyttö iholle jätettävissä kosmetiikkatuotteissa on puolestaan tarkoitus kieltää 2028 mennessä. Niiden kohdalla muutos on haastavampi, koska erilaisia mikromuoveja käytetään kosmetiikkateollisuudessa niin laajalti.

 

Euroopan kemikaalivirasto ECHA