Ohita ja siirry sisältöön

Alonia Eco Hair - vastuullinen valinta

Luomushampoo

 

Luomushampoo eli orgaaninen shampoo on viime vuosina kasvattanut suosiotaan ja monille se on tullut trendikkääksi vaihtoehdoksi perinteisille hiustenhoitotuotteille.

 

 

Mikä on luomu?

Luomu on laadukkaasti ja valvotusti tuotettu kasvi, jonka tuotannossa on otettu huomioon ympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointi. 

Voiko myös shampoo olla luomua?

Kuluttajien kasvava kiinnostus ympäristöasioihin ja kestävään kehitykseen on lisännyt kysyntää ekologisille ja luomutuotteille, mukaan lukien hiustenhoitotuotteet. Shampoo on luomua, kun sen raaka-aineet ovat kasvatettu ilman haitallisia torjunta-aineita sekä ne ovat kestävän kehityksen periaatteen mukaan valmistettuja. Kuluttajat, jotka arvostavat luonnollista lähestymistapaa hiustenhoidossa, ovat kiinnostuneita luomushampoista. Luonnonkosmetiikan luomushampoot ovat eettisesti tuotettuja ja eläinkokeettomia.

Luomua vai ei?

Kun valitset luomu shampoota tai muita hiustenhoitotuotteita, on tärkeää tarkistaa tuotteen ainesosaluettelo ja varmistaa, että se vastaa omia ympäristöystävällisyyteen liittyviä arvoja.

Yritysten harhaanjohtavaan markkinointiin tai mainontaan ympäristöystävällisyydestä on syytä kiinnittää huomoita. On hyvä huomioida ja punnita tilannetta, jossa yritys pyrkii antamaan vaikutelman ympäristöystävällisistä toimintatavoistaan, vaikka todellisuudessa sen toimet eivät olisikaan niin kestäviä. Luomumerkinnät ja eettiset sertifikaatit auttavat sinua tunnistamaan aidosti ympäristöystävälliset vaihtoehdot ja välttämään "viherpesua".

 

 

Luomutuotannossa pyritään vähentämään ympäristövaikutuksia

Luomushampoot valmistetaan luonnonmukaisesti tuotetuista ainesosista, jotka eivät sisällä synteettisiä torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita eikä sulfaatteja, parabeeneja ja hajusteita. Tämä vähentää kemikaalien huuhtoutumista vesistöihin. Luomushampoo on terveellinen vaihtoehto kaikille, mutta eritoten lapsille, koska luomutuotteissa pyritään välttämään synteettisiä kemikaaleja ja torjunta-ainejäämiä. Luomushampoot ja luomukosmetiikka yleisesti ei saa sisältää esimerkiksi ftalaaatteja. 

 

Mitä ftalaatit ovat? 

Ftalaatit ovat synteettisiä kemikaaleja, joita käytetään kosmetiikassa ja muissa tuotteissa pehmittiminä ja liuottimina.

Tuore yhdysvaltalainen tutkimus kertoo, että runsas ihonhoitotuotteiden käyttö on yhteydessä hormonitoimintaa sotkevien ftalaattien tavallista runsaampaan pitoisuuteen lasten virtsassa. Ftalaatteja käytetään monissa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa ja niiden ansiosta aine levittyy iholle miellyttävästi.

Ftalaatit vahingoittavat myös kivesten toimintaa. Lisäksi ne aiheuttavat lihavuutta lisäämällä valkoisten rasvasolujen muodostumista. Kumpikin vaikutus syntyy hormonitoiminnan kautta. 

”Löydös ei ole ollenkaan yllättävä”, sanoo Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari. Topparin mukaan myös tanskalaisissa tutkimuksissa on todettu, että iholle voidellut ftalaatit imeytyvät elimistöön. Endokrinologian erikoislääkäri Toppari sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että kehoa ei ole tarpeellista pestä saippualla eikä voidella voiteilla ilman erityistä syytä, eikä sampoota tarvita ennen murrosikää, koska lasten hiukset eivät vielä rasvoitu. 

Periaatteessa kosmetiikkatuotteiden turvallisuutta valvotaan, mutta hormonaalisista haitta-aineista on Topparin mukaan tutkittu vain pieni osa. Lisää sellaisia tulee markkinoille koko ajan. Kosmetiikkaa ei saa testata koe-eläimillä vaan ainoastaan keinoiholla ja soluviljelmillä. Niillä hormonaaliset vaikutukset eivät selviä. Tilanne on ristiriitainen, johon tulisi etsiä ratkaisu.

”Käyttäjät toimivat itse koe-eläiminä”, Toppari sanoo.

Ftalaatit ovat rasvaliukoisia, minkä vuoksi ne kykenevät läpäisemään ihon. Ftalaattien saamista elimistöön on mahdotonta välttää kokonaan, niitä tulee jopa ravinnosta. Suomessa se onkin THL:n mukaan tärkein altistumisen tapa. Aineiden tärkein käyttötarkoitus on muovien pehmentäminen. Niitä käytetään paljon muovisissa elintarvikepakkauksissa.

 

Natural Beauty Awards kilpailuun hakiessa on erityisen tarkkaa tietää tuotteen raaka-aineiden alkuperä sekä luonnonmukaisuus. Gaalan 100% Luonnokosmetiikan- sarjassa mittelöidään korkean tason eettisestä tuotteesta ja sen kosmeettisista ja funktionaalisista ominaisuuksista. Tuotteissa ei saa siis olla synteettisiä ainesosia. 

Alonia B Nourishing Conditioner voitti Nordic Natural Beauty Awardseissa parhaimman luonnonkosmetiikan hoitoaineen tittelin 2023!

 

 

Mistä tunnistat luomun?


Standardointi

Luomutuotteiden ja luonnonmukaisuuden standardointi on toteutettu kansainvälisesti. Useat maat ja organisaatiot ovat kehittäneet omia luomutuotteiden sertifiointistandardeja varmistaakseen, että luomutuotteet täyttävät tiettyjä määriteltyjä vaatimuksia. Näiden standardien tavoitteena on antaa kuluttajille luottamusta siihen, että ostamansa tuotteet täyttävät tietyt ekologiset ja eettiset kriteerit.


Muutamia tunnettuja kansainvälisiä luomusertifiointijärjestöjä ja niiden standardointiorganisaatioita ovat:


​​IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movements:

  • IFOAM on maailmanlaajuinen organisaatio, joka edistää luonnonmukaista maataloutta ja kestävää kehitystä.
  • IFOAMin tuottajat ja sertifiointiorganisaatiot käyttävät IFOAMin luomusääntöjä varmistaakseen, että luomutuotteet täyttävät yleiset standardit.

EU:n Luomumerkki:

  • Euroopan unioni on kehittänyt omat luomutuotteiden standardinsa, joita sovelletaan EU:n alueella.
  • EU:n luomumerkki osoittaa, että tuote täyttää EU:n luomutuotteita koskevat vaatimukset.

USDA Organic (Yhdysvaltojen Luomu):

  • Yhdysvalloissa USDA (United States Department of Agriculture) vastaa luomutuotteiden sertifiointiohjelmasta.
  • USDA Organic -merkki osoittaa, että tuote on sertifioitu Yhdysvaltojen luomustandardien mukaisesti.

Japanin JAS Luomumerkki:

  • Japanissa JAS (Japanese Agricultural Standards) vastaa luomutuotteiden sertifioinnista.
  • JAS Organic -merkki on osoitus siitä, että tuote täyttää Japanin luomustandardit.

Yleinen trendi terveellisten elämäntapojen ja luonnonmukaisten tuotteiden suosimiseen voi osaltaan selittää luomushampoon suosiota.